İçeriğe geç

Aksaray Ne Ile Tanınır

Aksaray’ın genel özellikleri nelerdir?

Doğusunda Nevşehir, güneydoğusunda Niğde, batısında Konya, kuzeyinde Ankara, kuzeydoğusunda Kırşehir illeri ile çevrilidir. Yüzölçümü 7626 km²; Aksaray’ın 8 ilçesi ve 192 köy ve beldesi bulunmaktadır: Merkez, Ağaçören, Eskil, Gülağaç, Güzelyurt, Ortaköy, Sultanhanı, Sarıyahşi. En önemli nehir Uluırmak’tır.

Aksaray neyi meşhur hediyelik?

Şehirden memleketinize döndüğünüzde satın alabileceğiniz birçok farklı hediyelik eşya seçeneği bulunmaktadır. Taşpınar halısı, Güzelyurt seramikleri, gül ağacından yapılmış eyer sepeti, Aksaray saray helvası, Aksaray köpük helvası, çiniler, küçük objeler ve biblolar kendinize veya sevdiklerinize alabileceğiniz bu hediyelerden bazılarıdır.

Aksaray’da neyi meşhur tatlı?

Aksaray’ın meşhur tatlıları “Höşmerim” ve “Turban Burma”dır. Höşmerim, genellikle yerlilerin yaylada konakladıklarında hazırladıkları basit ve pratik bir tariftir. Turban Burma tatlısı, tüm restoranlarda kolayca bulabileceğiniz bir şerbet tatlısıdır.

Aksaray neden önemli?

Tarih. Arkhelais şehrinin antik çağlarda son Kapadokya kralı Arkhelaos tarafından Garsuara yerleşiminin geliştirilmesiyle kurulduğuna inanılmaktadır. Roma İmparatoru I. Cladius şehre bir koloni ayrıcalığı vermiştir. Ayrıcalıklar, Anadolu’daki birçok önemli yolun kavşağında bulunan şehrin daha da gelişmesine yol açmıştır.

Aksaray denince akla ne gelir?

Aksaray’ı düşündüğümde aklıma ilk gelen şey, geleneksel Türk halı dokumacılığının en güzel örneklerinden biri olan Taşpınar halıları oluyor. Karaman koyunlarının yününden el işçiliğiyle üretilen bu halılar, yerli ve yabancı turistlerin şehirde en çok satın aldığı hediyelik eşyalardan biri.

Aksaray ne ile ünlü?

Püre, Aksaray Tava, Mantarlı Bulgur Pilavı, Mantı Dolması, Dolaz, Papara, Ayva Dolması, Karışık, Soğan Dolması, Kappa Böreği, Pancar Yahnisi, Bamya Çorbası, Kokina Çorbası, Arabaşı Çorbası, Sarıburma, Çiğleme, Asker Kurabiyesi, Bulama Helvası, Gül Tatlısı, İncelek Tatlısı ve Balkabağı Ağdası en çok beğenilenler…

Aksaray ilinde ne yenir?

Aksaray’ın en meşhur yemekleri; Aksaray tava, papara, etli ekmek, soğan dolması, mantarlı bulgur pilavı, ayva dolması, mantı dolması, sıkma, karıştırma, kappa böreği, pancar yahnisi, erişte ve kuskus pilavıdır. En meşhur çorbaları; Arabaşı çorbası, bamya çorbası, coquina çorbası, beyran çorbasıdır.

Aksaray’ın tarihi ve doğal güzellikleri nelerdir?

Yüksek Kilise, Aşıklı Tepe, Acem Höyük, Belisırma Köyü, Nora Antik Kenti, Ziga Kaplıcaları, Hasan Dağı, Sultan Hanı ve daha gezebileceğimiz birçok tarihi ve turistik yer… Aksaray dokumacılığıyla da ünlüdür. Aksaray Taşpınar halıları sadece ülkemizde değil tüm dünyada ünlüdür.

Aksaray’da ne gezilir?

Aksaray Gezilecek Yerler: 13 Adımda AksarayHasandağıIhlara Vadisi.Tuz GölüSelim Katedrali ve Peri BacalarıNarlıgöl.Zinciriye Medresesi.Aksaray Müzesi.Sultanhanı KervansarayıDiğer yazılar…

Aksaray’da neyi meşhur hayvan?

Aksaray Malaklısı, Türkiye’de Aksaray ve çevresinde bulunan büyük bir köpek cinsidir. Bacakları ve ayakları kalındır, başı büyüktür ve dudakları sarkıktır. Aksaray bölgesinde dudaklarına “Malak” denmesi nedeniyle bu ismi almıştır.

Aksaray’ın hangi meyvesi meşhur?

2017 Oscar Kalite Ödülü’nü kazanan ve Ksaray’daki Hasan Dağları eteklerinde yetişen ve sayısız faydaları bulunan Goji Berry, Aksaray tarafından tüm dünyaya ihraç ediliyor. 2017 Oscar Kalite Ödülü’nü kazanan ve Aksaray’daki Hasan Dağları eteklerinde yetişen ve sayısız faydaları bulunan Goji Berry, Aksaray tarafından tüm dünyaya ihraç ediliyor.

Aksaray’da ne yetişir?

Aksaray, tarımsal üretim açısından stratejik öneme ve konuma sahip bir şehirdir. Buğday, arpa, yonca, silajlık mısır ve şeker pancarı gibi bitkisel ve hayvansal üretim için önemli girdilerin yetiştirildiği bir bölgedir.

Aksaray’ın simgesi nedir?

Ulu Cami Aksaray’ın merkezinde bulunmaktadır. Yapım tarihi.

Aksaraylılar Alevi mi?

Aksaray ise sekiz ilçesi ve yüzü aşkın köyüyle dördüncü sırada yer alıyor.

Aksaray’ın ilk ismi nedir?

1. binyılda Kral Kiakki döneminde Şinakhatum – Şinukhtu olarak bilinen Aksaray, Helenistik dönemde Kapadokya Krallığı’na katılmış ve Garsaura olan ismi Arkhelais olmuştur. Selçuklular döneminde II. Kılıçarslan tarafından ismi Arkhelais’ten Aksaray’a çevrilmiş ve ikinci başkent olmuştur.

Aksaray ilinin kültürel özellikleri nelerdir?

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Aksaray, çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. İlde 4 kervansaray (Sultanhanı, Öresinhan, Alayhan, Ağzıkarahan), Ulucami, 4 Türk büyüğünün türbesi (Somuncu Baba, 2. Kılıçarslan, Tapduk Emre, Yunus Emre), 21 kilise, Ihlara Vadisi ve yeraltı şehirleri bulunmaktadır.

Aksaray’ın tarihi ve doğal güzellikleri nelerdir?

Yüksek Kilise, Aşıklı Tepe, Acem Höyük, Belisırma Köyü, Nora Antik Kenti, Ziga Kaplıcaları, Hasan Dağı, Sultan Hanı ve daha gezebileceğimiz birçok tarihi ve turistik yer… Aksaray dokumacılığıyla da ünlüdür. Aksaray Taşpınar halıları sadece ülkemizde değil tüm dünyada ünlüdür.

Aksaray’da ne vardır?

Bu yazımızda, Kapadokya gezinizin eksik kalmaması için Aksaray’da mutlaka görmeniz gereken yerleri bulacaksınız. …St. Marcuries Yeraltı Şehri. …Ihlara Vadisi Ören Yerleri. …Manastır Vadisi Ören Yerleri. …Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri. …Aksaray Müzesi.

Aksaray’ın geçim kaynakları nelerdir?

Aksaray’ın sosyo-ekonomik yapısı ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. 2013 yılı TÜİK verilerine göre ilde tarımın istihdamdaki payı %42,2’dir. İlimizde 22.104 adet bitkisel üretim ve 20 adet bitkisel üretim kayıtlıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Erotik Masaj Yapan Escort